Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας στο ΔΕΚ για τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας αναφορικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.
Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε “ανεπαρκές” το εθνικό σύστημα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων της Ελλάδας.
“H Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους υλικούς ελέγχους και τις επιθεωρήσεις των αποστολών αποβλήτων και να αυξήσει τη διοικητική της δυναμικότητα στο πεδίο αυτό», δήλωσε ο Σταύρος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη για τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα.
Για το ειδικότερο ζήτημα της διαχείρισης των ιδιαιτέρως επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας (υπόθεση C-286/08) για απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και υλοποίησης της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων».
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητά την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων, καθώς υπάρχει απόκλιση στον αριθμό των ποσοτήτων που δήλωσαν ότι έχουν παραγάγει οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκευόταν προσωρινά για να τεθούν σε επεξεργασία.

Σχόλια