Προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου στη δικαιοσύνη για τις πυρκαγιές

0

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, βάσει ενός Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη και την Διαχείρισή τους, ζήτησαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Δικηγορικό Σύλλογο, οι πρόεδροι της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δ. Παξινός, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), Θ. Μαρκόπουλος, της Μόνιμης Επιτροπής Δασικών Πυρκαγιών ΓΕΩΤΕΕ, Απ. Ματζαβέλας, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Κ. Μπόκαρης, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σωτ. Ρηγάκης, της WWF, Χρ. Καραβέλας, της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γ. Μιχαήλ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Ν. Κακκαβάς, του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, Απ. Αγγελόπουλος, ο πρύτανης Γ.Π.Α, Γ. Ζέρβας και ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Παν. Στεφανίδης.
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος για «απουσία πολιτικής πρόληψης, ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και έλλειψη θεσμικών μέτρων κατοχύρωσης των δασικών περιοχών».
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη αφενός θεσμικών-διοικητικών και αφετέρου επιχειρησιακών – προγραμματικών μέτρων, καθώς επίσης και επειγόντων μέτρων αποκατάστασης των εκτάσεων της Αττικής και των άλλων περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Οι ίδιοι, επίσης, μίλησαν για ευθύνες ηθικές και πολιτικές, αλλά και για ανάγκη εφαρμογής ποινικών ευθυνών, λόγος για τον οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος εκτιμώντας ότι η παράλειψη ουσιαστικής θεσμικής κατοχύρωσης του δασικού οικοσυστήματος, είναι παράνομη, αποφάσισε να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας από το ελληνικό δημόσιο να του καταβάλει, ως χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη, το ποσό των 10 εκατ ευρώ. «Ποσό συμβολικό, που θα διατεθεί στην αγορά δένδρων για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών», εξήγησε ο κ. Παξινός.

Σχόλια