Προσφυγή τριών δικηγορικών συλλόγων στο ΣτΕ για τα ποσά των ποινών

0

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών – Πειραιά και Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης για την αναπροσαρμογή των ποσών μετατροπής των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση κάθε ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται από 10 έως 60 ευρώ και κάθε ημέρα κράτησης από 5 έως 20 ευρώ.
Στην προσφυγή τους οι τρεις δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική εξουσιοδότηση του νόμου 3659/08 και ότι με τη δραστική αύξηση των κατώτατων ορίων στο διπλάσιο, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή γίνεται για την ενίσχυση των δημοσιονομικών προσόδων του κράτους, καθώς και ότι στην όλη διαδικασία της μετατροπής εκλείπουν εξειδικευμένα και ορισμένα κριτήρια και γι αυτό υπάρχει ευρεία διακριτική ευχέρεια για τον υπολογισμό των ποσών των οποίων ο έλεγχος είναι άκρως δυσχερής.
Η προσφυγή αναφέρει ότι με την αναπροσαρμογή των ποσών παραβιάζεται η αρχή της ισότητας αφού θα μεταχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο όσοι διέπραξαν το ίδιο αδίκημα την ίδια περίοδο αλλά η υπόθεσή τους θα εκδικάζεται αργότερα και θα εμπίπτουν στα αναπροσαρμοσμένα ποσά.

Σχόλια