Πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρία από την ΑΠΠΔ

0

Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Για την ίδια υπόθεση, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε «ιδιωτικό ερευνητή»
ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, ο εν λόγω «ιδιωτικός ερευνητής» συγκέντρωσε για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιδιώτη χωρίς τη συγκατάθεσή του, στο πλαίσιο διερεύνησης τροχαίου ατυχήματος. Ο ιδιώτης, που δεν ήταν ασφαλισμένος στην εν λόγω εταιρία, ζητούσε αποζημίωση από αυτήν λόγω τραυματισμού του στο τροχαίο, στο οποίο υπαίτιος ήταν ο ασφαλισμένος στην εταιρία οδηγός. Τα προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν στην οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του ιδιώτη, προσκόμισε η εταιρία στη δίκη που ακολούθησε προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα μη καταβολής αποζημίωσης.

Παράλληλα, η Αρχή εκτός από τα πρόστιμα που επέβαλε, παρέπεμψε το φάκελο της υπόθεσης στην αρμόδια εισαγγελία Πλημμελειοδικών, καθώς έκρινε ότι ο «ιδιωτικός ερευνητής» προέβη και στη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Σχόλια