Προσχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών από το Υπ. Εσωτερικών

0

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ενημέρωσε τους βουλευτές σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η επεξεργασία ενός προσχεδίου νόμου με βασικούς άξονες την πολιτική έκφραση των ομογενών, τη διασφάλιση της ισότητας ψήφου, τη διαφάνεια της διαδικασίας αλλά και τον περιορισμό του κόστους του εγχειρήματος σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Το προσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις πρόκειται να παρουσιαστεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή προς ψήφιση. Τα μέλη της Επιτροπής καταρχήν αντιμετωπίζουν θετικά το εγχείρημα αλλά επισήμαναν ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκλειστεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εντός Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ορισμένα κρίσιμα πρακτικά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν.