Προσχώρηση της Ελλάδας στη Συνθήκη ανταλλαγής στοιχείων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων

0

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ανακοίνωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στη Συνθήκη που προβλέπει την online ανταλλαγή ανάμεσα σε 18 χώρες της ΕΕ, πληροφοριών για το DNA και για τα δακτυλικά αποτυπώματα προσώπων, καθώς και για τα στοιχεία οχημάτων.

«Η Ελλάδα πρόκειται να κυρώσει τη Σύμβαση του Πριμ για την εμβάθυνση της συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς την έχουν επικυρώσει σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Πολύδωρας.

Ενάντια στη Σύμβαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σημείο αιχμής τόσο την ανταλλαγή του DNA (η λήψη του οποίου δεν είναι υποχρεωτική από την ελληνική νομοθεσία), όσο και το άρθρο 14 της Σύμβασης, που αναφέρεται σε συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι, αν και αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για ορισμένες διατάξεις δεν προτίθεται να κάνει τον «στρεψόδικο στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι υπάρχει μια δυναμική και ένα κύμα προσχωρούντων κρατών», ενώ διευκρίνισε ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει είναι να επικαλεστεί τις δεσμεύσεις του εθνικού δικαίου.

Η Σύμβαση πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να κυρωθεί και από τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες που απομένουν (Ελλάδα, Δανία, Βρετανία και Ιρλανδία).

Σχόλια