Πρόταση για επανάληψη της «Δίκης των 6» στην Ολομέλεια του Α.Π

0

Υπέρ της επανάληψης της «Δίκης των 6» που έγινε το 1922, και στην οποία καταδικάστηκαν σημαντικοί πολιτικοί της εποχής ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, τάχθηκε ουσιαστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ. Κονταξής ενώπιον της Ολομελείας του ανωτάτου δικαστηρίου.
Το ενδεχόμενο επανάληψης της ιστορικής δίκης απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατόπιν παραπομπής από το Ποινικό Τμήμα, καθώς οι αρεοπαγίτες που μετέχουν σε αυτό είχαν αποφανθεί κατά πλειοψηφία υπέρ της επανάληψης αλλά με διαφορά μία ψήφου (3-2). Η μειοψηφία είχε κρίνει ότι τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο εγγονός του καταδικασθέντος Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Μιχάλης στις 20 Ιανουαρίου 2008, οπότε και υπέβαλε στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της διαδικασίας, δεν θεμελιώνουν τη βασιμότητα της εκ νέου διεξαγωγής της δίκης.
Ο κ. Κονταξής υποστήριξε ότι το ζήτημα εσφαλμένα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, καθώς αυτό ισχύει μόνο για τις αιτήσεις αναίρεσης και όχι για τις αιτήσεις επανάληψης δικών. Συνεπώς, ισχύει κανονικά η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της επανάληψης της δίκης.
Η ιστορική ακροαματική διαδικασία διεξήχθη από Έκτακτο Στρατοδικείο το διάστημα 31 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 1922, στην Παλαιά Βουλή. Στο εδώλιο κάθισαν, ύστερα από πόρισμα ανακριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του υποστράτηγου Θεόδωρου Πάγκαλου, οκτώ πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή και στη Μικρασιατική Εκστρατεία την περίοδο 1920-1922 και κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία. Ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, ο υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη Νικόλαος Θεοτόκης, ο υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Προωτοπαπαδάκη Γεώργιος Μπαλτατζής, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Εσωτερικών της κυβέρνησης Γούναρη, Ξενοφών Στρατηγός και Μιχαήλ Γούδας αντίστοιχα, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης, αντιστράτηγος Γεώργιος Χατζηανέστης. Οι Στρατηγός και Γούδας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε παμψηφεί η ποινή του θανάτου. Λίγες ώρες αργότερα, οι έξι εκτελέστηκαν στο Γουδή.

Σχόλια