Πρόταση για ίδρυση δικαστικής αστυνομίας

0

Ξεκίνησαν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων των κομμάτων, των προέδρων των Ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αρείου Πάγου).
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στις πορείες και τις συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις με αφορμή το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κρίση που πέρασε το δικαστικό Σώμα από το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ένωση για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα της Δικαιοσύνης που επί πολλά έτη έμειναν άλυτα, όπως το μισθολογικό, η εθελουσία έξοδος δικαστικών λειτουργών με προβλήματα υγείας, η αναγνώριση των ετών δικηγορίας.
Αναφέρθηκε σε σειρά νομοθετημάτων που άλλαξαν την εικόνα της Δικαιοσύνης, όπως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και ο νόμος για τις φυλακές.
Όσον αφορά το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων υπερασπίστηκε το θεσμό και αναρωτήθηκε αν η πολιτεία επιθυμεί την ύπαρξή του διαχρονικά, αφού από τότε που ίσχυσε το 1994, έγιναν πέντε παρεμβάσεις που τον έπλητταν.
Ζήτησε οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης, ίδρυση δικαστικής αστυνομίας αλλά και σύνταξη μελέτης για νέα χωροταξική ανακατανομή των δικαστηρίων της χώρας. «Ζητούμε από όλους να αφήσουν ήσυχη τη Δικαιοσύνη, ώστε απερίσπαστη να επιτελεί το έργο της», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στο απυρόβλητο και ότι δεν μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός απόηχος των αποφάσεών μας. Κάθε άλλο. Όμως δεν είναι νοητό να αμφισβητούνται κακόβουλα οι δικαστικές αποφάσεις ανάλογα με το τι συμφέρει στους επικριτές, είτε συμφέροντα που εξυπηρετούν».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ συνταξιούχος πλέον δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Κυριτσάκης, ο οποίος ζήτησε από τους δικαστές και τους εισαγγελείς να μένουν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Σχόλια