Πρόταση για συνεδριάσεις των δικαστηρίων και τα Σαββατοκύριακα

0

Την πιθανότητα να αντιμετωπίσει τον τεράστιο δικαστηριακό όγκο που έχει συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της χώρας με συνεδριάσεις τους και τα σαββατοκύριακα, εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων τα σαββατοκύριακα είναι ασυνήθιστες. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν νομικό κώλυμα και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθηκες, όταν συμφωνήσουν η έδρα, οι δικηγόροι και οι γραμματείς.

Ήδη στην περίπτωση της εκδίκασης της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκαν εκτός από το Σαββατοκύριακο συνεδριάσεις και μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ αντίστοιχες συνεδριάσεις έχει πραγματοποιήσει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης και εξετάστηκε ως ενδεχόμενο σε πρόσφατη υπόθεση και στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας, όπου ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις σήμερα στα δικαστήρια σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κα Ειρήνη Γιανναδάκη αγγίζουν τις 399.000 στα Διοικητικά Δικαστήρια ενώ 98.000 από αυτές είναι φορολογικές και τελωνειακές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και ο χρόνος αναμονής μέχρι την εκδίκασή τους εκτιμάται στα 2,5 χρόνια.