Πρόταση νόμου για τη συμβίωση ανύπανδρων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών

0

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση νόμου για τη νομιμοποίηση της συμβίωσης ανύπανδρων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το ΠΑΣΟΚ. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος σημειώνει ότι για την κατάρτισή της ελήφθη υπόψη η «κατάσταση των ηθών και πνευμάτων στη χώρα».

Η νομοθετική πρόταση προβλέπει επτά προσθήκες στο Oικογενειακό και Αστικό Δίκαιο, με κυριότερη την πρόβλεψη ότι η σύναψη της συμφωνίας συμβίωσης επιφέρει στα ζευγάρια δικαιώματα και υποχρεώσεις, αντίστοιχα με εκείνα που προβλέπονται για τους έγγαμους.

Το σύμφωνο συμβίωσης επικυρώνεται από τον δήμαρχο ή κοινοτάρχη της περιοχής όπου συζεί το ζευγάρι και η σχετική πράξη καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο.

Τα κωλύματα για τη σύναψη του συμφώνου είναι αντίστοιχα με εκείνα που προβλέπονται για τον γάμο (όσοι συμβιώνουν να μην είναι στενοί συγγενείς, ήδη παντρεμένοι), όπως αντίστοιχες είναι και οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Με την πρόταση ορίζεται ρητά ότι τα ζευγάρια που έχουν συνυπογράψει σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούν να υιοθετήσουν ανήλικα παιδιά, ενώ για τη λύση του συμφώνου προβλέπεται απλούστερη διαδικασία από εκείνη που ακολουθείται για την έκδοση διαζυγίου.

Σχόλια