Πρόταση Παπούλια για ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος

0

Υπέρ της ριζικής αλλαγής του σωφρονιστικού συστήματος τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το ζήτημα των ελληνικών φυλακών «μεγάλο και οξύ» και την κατάσταση που επικρατεί εκεί «απαράδεκτη».

«Κύριο θέμα όλοι μας πρέπει να έχουμε τη ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν νέες φυλακές για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση», είπε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στις φυλακές της ιδιαίτερης πατρίδας του, των Ιωαννίνων:«Εκεί όπου γειτνιάζουμε και με τη φίλη Αλβανία, έχουμε μεγάλα προβλήματα στις φυλακές».

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή και ο πρόεδρός της, Κωστής Παπαϊωάννου απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία για συμμόρφωση προς τις συστάσεις όλων των εθνικών και διεθνών οργανισμών και θεσμών προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου για το ζήτημα των ελληνικών φυλακών και των συνθηκών κράτησης.

Εν τω μεταξύ, απεργία πείνας ξεκίνησαν από χθες και οι κρατούμενοι στις φυλακές της Πάτρας και της Λάρισας.

Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου ετοιμάζεται πορεία αλληλεγγύης για τους φυλακισμένους στο Βόλο, ενώ συγκέντρωση και πορεία θα πραγματοποιηθεί και στις 13 Νοεμβρίου στα Προπύλαια.