Πρόταση της ΕΕΔΑ για την ένταξη των ομοφυλοφίλων στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

0

Την υπαγωγή των ομοφύλων ζευγαριών στο πεδίο εφαρμογής του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, ζητεί, με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το 2008, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη είχε ζητηθεί η κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών (ΛΟΑΤ) και η κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων που επιβάλλουν την εξάλειψη των στερεότυπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων».
Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή αναφέρει : «Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι η ΕΕΔΑ, ήδη από το 2004 με την απόφασή της «Διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και η επέκταση του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου» είχε τονίσει την ανάγκη νομικής αναγνώρισης της ομόφυλης συμβίωσης βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου και απαγορεύουν τις διακρίσεις ως προς την πλήρη απόλαυση όλων των δικαιωμάτων, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών. …
Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου που θα κατοχυρώνει νομικά την ομόφυλη συμβίωση», καταλήγει η επιστολή.

Σχόλια