Προτεραιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης η λειτουργία νέων φυλακών

0

Εντός του έτους πρόκειται να λειτουργήσει η πρώτη καινούργια φυλακή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά. Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι οικοδόμηση και λειτουργία νέων φυλακών, που θα βοηθήσουν και στην αποσυμφόρηση των ήδη υφισταμένων, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ ο πληθυσμός που φιλοξενείται στις ελληνικές φυλακές είναι περίπου διπλάσιος του προβλεπομένου, καθώς για 5.000 περίπου θέσεις κρατουμένων φιλοξενούνται 9.500.

Παράλληλα, ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να μεταφερθούν αλλοδαποί κρατούμενοι προερχόμενοι από τις χώρες των Βαλκανίων σε φυλακές του κράτους καταγωγής τους, και στη δημιουργία φυλακής στην Αλβανία με ελληνικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί και άνω του 50% απ αυτούς είναι Αλβανοί. Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στόχος είναι η διάκριση των αλλοδαπών και των Ελλήνων βαρυποινιτών, «όχι για ρατσιστικούς λόγους, αλλά γιατί δημιουργούνται συρράξεις».

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης για τους φυλακισμένους ναρκομανείς, ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι το 40% των κρατουμένων στις φυλακές έχει καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και το 25% εξ’ αυτών θεωρούνται εξαρτημένοι.

Σχόλια