spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΠρώτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρώτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2) επικρατώντας στον Μεγάλο Τελικό επί της ομάδας του πανεπιστημίου του Harvard.

Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώνεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent).

Φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό EMC2, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές κ.κ. Άννα Βεντουράτου, Περσεφόνη Βερνάδου, Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και Παναγιώτη Κυριάκου. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του υπό διορισμό λέκτορα κ. Αναστασίου Γουργουρίνη, συνεπικουρούμενου από τις προπτυχιακές φοιτήτριες κ.κ. Μαρία Κώτση, Αικατερίνη Νικολάου και Αικατερίνη Χαραρά (μέλη της περσινής Ομάδας που εκπροσώπησε, επίσης με εξαιρετική επιτυχία, τη Νομική Σχολή Αθηνών πέρυσι στον ίδιο διαγωνισμό), ως assistant-coaches.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού EMC2 ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο. Αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να προβεί στην επανακρατικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, μετά από μία περίοδο – όχι ιδιαίτερα επιτυχούς – ιδιωτικοποίησης.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προκριθεί στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 μετά την εξαιρετική απόδοσή της στον Περιφερειακό Γύρο του εν λόγω διαγωνισμού στην Πράγα τον Μάρτιο 2014, όπου, εκτός άλλων, ο κ. Παναγιώτης Κυριάκου είχε λάβει και το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή της Προκριματικής Φάσης.

Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2 που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη μεταξύ 13-18 Μαΐου 2014, συμμετείχαν οι 20 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Οι ομάδες αυτές εκπροσώπησαν πανεπιστήμια όπως το Harvard University (Η.Π.Α.), το Georgetown University (Η.Π.Α.), το Hong Kong University, το University of Geneva (Ελβετία), το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), το University of Barcelona (Ισπανία), το West Bengal National University of Juridical Sciences (Ινδία), το University of International Business and Economics (Κίνα), το Bond University (Αυστραλία) κ.λ.π. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αναμετρήθηκε με επιτυχία με τις ομάδες του American University Washington (Η.Π.Α.) και Rhodes University (Ν. Αφρική). Εν συνεχεία, προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου επικράτησε επί της ομάδας του Πανεπιστημίου του Hong Kong (φιναλίστ στον περσινό Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού), αντιμετώπισε στον ημιτελικό την ομάδα του πανεπιστημίου του Amsterdam (φιναλίστ στον φετινό Περιφερειακό Γύρο του διαγωνισμού στην Πράγα), ενώ η πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό του φετινού διαγωνισμού EMC2 την έφερε αντιμέτωπη με την ομάδα του πανεπιστημίου του Harvard.

Ενώπιον ενός εννιαμελούς δικαστικού σχηματισμού που απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από τον Peter Van Den Bossche (μέλος του Δευτεροβάθμιου Οργάνου Επίλυσης Διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), Valerie Hughes (διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και τους καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου Thomas Cottier (World Trade Institute, Berne), Joost Pauwelyn (Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva) και Markus Krajewski (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg), η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας το ρόλο του καθ’ ου η προσφυγή κράτους, μετά από έναν «κλειστό» αγώνα επικράτησε της ομάδας του πανεπιστημίου του Harvard, και ανακηρύχθηκε νικήτρια του φετινού διαγωνισμού EMC2 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως. 

Ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους, όλοι οι φοιτητές της Ομάδας έλαβαν ως έπαθλο υποτροφίες για την παρακολούθηση του πλήρους κύκλου καλοκαιρινών μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το World Trade Institute στη Βέρνη.

Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη στήριξη χορηγού, ο οποίος κάλυψε το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στη Γενεύη και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών εκφράζει και πάλι την ελπίδα διαγωνισμοί εικονικής δικής, όπως ο διαγωνισμός EMC2, να καθιερωθούν ως θεσμοί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησής τους.

spot_img

Lawjobs