Πρωτιά για την Ελλάδα στη διαφθορά

0

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς για το 2007 κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα επίπεδα διαφθοράς μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα αντίστοιχα σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδονησία, η Φιλιππίνες και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία και την Δομινικανή Δημοκρατία.

Τα κοινοβούλια, τα κόμματα, η αστυνομία και η δικαιοσύνη είναι από τους θεσμούς της δημόσιας διοίκησης που θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αλβανία και η Σενεγάλη ανήκουν στις χώρες που οι πολίτες τους πληρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά σε μίζες. Ακολουθούν η Καμπότζη, το Καμερούν, η πΓΔΜ, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Ρουμανία.

Τα μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ απαντώνται στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το 59% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο βαθμός διαφθοράς θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Το λεγόμενο «γρηγορόσιμο», κάτι το οποίο έχει γίνει συνήθεια για τους πολίτες αυτής της χώρας στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει καθιερώσει την Ελλάδα μαζί με τη Λιθουανία και τη Ρουμανία στις χαμηλότερες θέσεις.

Ποσοστό 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει δωροδοκήσει στο παρελθόν.

Στην ερώτηση εάν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά είναι αποτελεσματικές, μόλις το 26% των ερωτηθέντων ειδικών απαντά θετικά, ένα 15% υποστηρίζει ότι δεν είναι ούτε αποτελεσματικές, αλλά ούτε και αναποτελεσματικές, ενώ το 59% πιστεύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά.

Ειδικά για τα πολιτικά κόμματα, ο βαθμός διαφθοράς είναι υψηλότερος από κάθε άλλο τομέα, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες. Στη δεύτερη, και καθόλου ευκαταφρόνητη, θέση βρίσκεται ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ ακολουθεί το δικαστικό σύστημα.

Σχόλια