Πρωτιά της Νομικής Σχολής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου

0

Το πρώτο βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (6th International Roman Law Moot Court Competition) κατέκτησε η Νομική Σχολή Αθηνών.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Οξφόρδη στις 8 και 9 Απριλίου 2013. Η ελληνική ομάδα, μέλη της οποίας ήταν οι προπτυχιακοί φοιτητές Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρος Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, επικράτησε στους ημιτελικούς έναντι του Πανεπιστημίου του Cambridge και στον τελικό αναμετρήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναδείχθηκε νικήτρια. Οι Έλληνες φοιτητές συγκέντρωσαν στα προκριματικά καθώς και σε κάθε μετέπειτα στάδιο του διαγωνισμού, την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων ομάδων.

Επίσης, η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη έλαβε το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist) και ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να αποσπά συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης.

Να σημειωθεί ότι την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας των φοιτητών είχε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου, ενώ στην προπόνηση της ομάδας καταλυτική υπήρξε η συνδρομή των αποφοίτων της Σχολής Αρτεμισίας Παπαδάκη και Μαριάννας Φλώρου καθώς και των φοιτητών Μάγδας Αστερή και Θανάση Τασόπουλου, παλαιότερων νικητών του ιδίου διαγωνισμού.

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής αγόρευσαν στα αγγλικά έναντι φοιτητών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Cambridge, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους Καθηγητές των ιδίων Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου). Εφαρμοστέο δίκαιο ήταν αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης του Ρωμαϊκού Δικαίου, η δε υπόθεση περιείχε στοιχεία εμπραγμάτου δικαίου (αγροτικές δουλείες, υποθήκη), ενοχικού δικαίου (μίσθωση πράγματος, δάνειο) και αδικοπραξιών.

Οι Έλληνες φοιτητές κέρδισαν τις εντυπώσεις με την ετοιμότητα των απαντήσεών τους σε δύσκολες νομικές ερωτήσεις, τη ρητορική τους, αλλά και τις γνώσεις τους επί της λατινικής νομικής ορολογίας.

Σχόλια