Πρώτο συνέδριο των Κέντρων Διαμεσολάβησης

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το Συνέδριο Διαμεσολάβησης, που διοργάνωσαν από κοινού τα πέντε Κέντρα Διαμεσολάβησης της χώρας, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Οι εργασίες του συνεδρίου περιλάμβαναν ομιλίες από ξένους και Έλληνες νομικούς, εξειδικευμένους στον τομέα της Διαμεσολάβησης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δ. Παντερμαλής, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ.Β. Αλεξανδρής, ενώ διαβάστηκε η ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ξένων συνέδρων, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους σε θέματα επίλυσης διαφορών μέσω της διαμεσολάβησης, όπως αυτή εφαρμόζεται στις χώρες τους. Ειδικότερα, ομιλίες εκφώνησαν οι Sir Alan Ward από την Μεγάλη Βρετανία, η κ. Mary Damianakis από τον Καναδά, ο κ. Thomas Fiutak από τις ΗΠΑ και τέλος διαβάστηκε η ομιλία του κ. Alessandro Bruni από την Ιταλία. Κοινός παρονομαστής των ομιλιών τους ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης, όπως η ευελιξία, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην επίλυση της διαφοράς, στοιχεία που την καθιστούν αναγκαίο θεσμό για κάθε έννομη τάξη.

Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία προέδρευε και συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Κανελλόπουλος, οι Πρόεδροι των πέντε Κέντρων Διαμεσολάβησης – Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών παρουσίασαν τις δραστηριότητες των φορέων καθώς και τις προοπτικές για την καθιέρωση της διαμεσολάβησης ως τρόπου εξωδικαστικής επίλυσης των αστικών και εμπορικών διαφορών στην Ελλάδα.
Ο κ. Μανουσάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς, αναφέρθηκε στην συμβολή του Κέντρου όχι μόνο στην εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα διατύπωσε την προσδοκία του να περιληφθεί άρθρο στο νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στο οποίο θα προβλέπεται ως υποχρεωτική η διαδικασία της διαμεσολάβησης πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, για ορισμένες κατηγορίες διαφορών.
Ο κ. Βαλεργάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Διαμεσολάβησης Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον ιδιαίτερα ενεργό ρόλο του κέντρου στη διοργάνωση συνεδρίων και προγραμμάτων εκπαίδευσης σε συνεργασία με διεθνώς πιστοποιημένα κέντρα του εξωτερικού. Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Μ. Καλαντζόπουλου, προέδρου του Κέντρου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αθήνας “Προμηθέας”, του κ. Τ. Τσατσαρού, προέδρου του Κέντρου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας και της κ. Ε. Αυλογιάρη, Διευθύντριας του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της διαδικασίας της διαμεσολάβησης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις καθώς και στο νέο ρόλο που αποκτούν οι δικηγόροι με τον θεσμό της διαμεσολάβησης είτε ως πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές είτε ως παραστάτες δικηγόροι των μερών.

 

Σχόλια