Πρωτόκολλο για εμπορία παιδιών και πορνογραφία

0

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής τάχθηκε ομόφωνα επί της αρχής για την κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, όσο και όλοι οι εισηγητές κομμάτων και οι βουλευτές που πήραν το λόγο, τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών, απέναντι σε ένα διεθνές φαινόμενο, που όμως επεσήμαναν, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο κ. Χατζηγάκης, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου όσων κατηγορούνται για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Επίσης, ανέφερε ότι προωθείται σχέδιο νόμου για τη σύσταση μονάδας μέριμνας νέων, που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, τείνουν να πάρουν διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας, ενώ εμφανίζουν χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος.

«Πρέπει να εκπέμψουμε ως Πολιτεία το μήνυμα για το μεγάλο χρέος απέναντι στα παιδιά, που οφείλουμε να προστατεύσουμε από την ειδεχθή απειλή της εμπορίας τους, της πορνείας και της πορνογραφίας. Αποκτούμε έτσι ένα σοβαρό και αποφασιστικό όπλο. Εκσυγχρονίζουμε το νομικό μας οπλοστάσιο όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις παρούσες συνθήκες αλλά και να προλαβαίνει τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγάκης.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα έκανε λόγο «για άκρως απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να παταχθεί στη ρίζα του το κακό, να προστατευτούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν τα ανθρωπόμορφα κτήνη που τα εκμεταλλεύονται».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τσάκρη είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις που εξέφρασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης παρατήρησε ότι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα αφορούν κυρίως τον τομέα καταστολής, όμως τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην πρόληψη.

Παράλληλα, πρότεινε την ποινικοποίηση της χρήσης του διαδικτύου για το «κλείσιμο» συναντήσεων με παιδιά, αλλά και υιοθέτηση αυστηρότερων ποινών για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ζήτησε σε περιπτώσεις παιδεραστίας να μην ισχύει για τους κατηγορούμενους ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει και σχετική τροπολογία.

Σχόλια