Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

0

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας, Αναστάσης Παπαληγούρας και Τζεμίλ Τσιτσέκ, υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο συνεργασίας που αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα δικαιοσύνης και απονομής του δικαίου. Βάσει αυτού, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης Τούρκων δικαστών και να δημιουργηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υποψήφιους Τούρκους δικαστές, που θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε αίτημα για τη μεταφορά Τούρκων υπηκόων, που κρατούνται σε ελληνικές φυλακές για την έκτιση στην Τουρκία του υπόλοιπου της ποινής τους, γεγονός που αντιμετωπίστηκε θετικά, όπως τόνισε ο κ. Παπαληγούρας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Διδυμοποίησης για την ίδρυση και οργάνωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη στην Τουρκία με την παροχή τεχνογνωσίας από τον Έλληνα Συνήγορο και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ επίκειται η υπογραφή προγράμματος διδυμοποίησης για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου.