Προχωρά η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

0

Στην ψήφιση νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο η λειτουργία του πρώτου να πραγματοποιηθεί πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, το 2009.
Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει προβεί σε συγκεκριμένες συντονισμένες κινήσεις, ενώ πιέσεις ασκούνται από τα ιδιωτικά κολέγια, τις Βρυξέλλες αλλά και από τις ΗΠΑ.
Στενότατος συνεργάτης του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι σαφής πολιτική βούληση του κ. Καραμανλή είναι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε «μιλούμε για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δηλαδή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου» και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει δύο «συμμάχους». Ο ένας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί αντίθετη με το κοινοτικό Δίκαιο την ελληνική απαγόρευση της λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο άλλος είναι η κοινή γνώμη, που -όπως πιστεύουν συνεργάτες του κ. Καραμανλή είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τις κυβερνητικές προθέσεις.
Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας του νόμου για τη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ. Προχωρά όμως με πολύ προσεκτικά βήματα, στηριζόμενο πρωτίστως σε νομικές γνωμοδοτήσεις επί του θέματος, έτσι ώστε ο νόμος να καλύπτεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος- που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
Για την κατάρτιση του νόμου υπάρχει συνεργασία όχι μόνο με τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως με προσωπικότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η κυριότερη ανησυχία των στελεχών του υπουργείου Παιδείας είναι μήπως ο νόμος ψηφιστεί μεν από τη Βουλή, αλλά στη συνέχεια καταπέσει στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή κάποιου πανεπιστημίου.

Σχόλια