spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΡύθμιση θεμάτων γονικής άδειας και διαδικασίας χορήγησης άδειας ανατροφής

Ρύθμιση θεμάτων γονικής άδειας και διαδικασίας χορήγησης άδειας ανατροφής

spot_img
spot_img
spot_img

Με παρέμβαση το Συνήγορου του Πολίτη, ρυθμίστηκαν από το Υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης ζητήματα συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες πολιτών προς τον Συνήγορο σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού και άλλων σχετικών διευκολύνσεων σε υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις, με βάση τον υπαλληλικό κώδικα – ν. 3528/2007. Ήδη από το 2010, η Αρχή είχε αποστείλει προς το Υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης πόρισμα για την άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων ανηλίκων, δικαιούχων άδειας ανατροφής του άρθρου 53 του ΥΚ.
Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στις προτάσεις του Συνηγόρου και εξέδωσε:
-Το N. 4210/2013, άρθρο 6, με το οποίο αφενός κατήργησε την υφιστάμενη άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων στον ΥΚ και αφετέρου χορήγησε ένα επιπλέον εξάμηνο αδείας ανατροφής στους γονείς διδύμων και πολυδύμων, για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
-Εγκύκλιο, με την οποία, χορηγείται πλήρες 9μηνο στους πατέρες όταν η μητέρα εργάζεται με μερική απασχόληση ή με διακεκομμένες συμβάσεις.
-Έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, εάν εργαζόμενη δεν εξαντλήσει την κανονική ετήσια άδεια ενός εργασιακού έτους, λόγω χρήσης αδειών μητρότητας και ανατροφής, μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της αδείας στο επόμενο εργασιακό έτος.

Επίσης, σε απάντηση εγγράφου του Συνηγόρου, το Υπουργείο διευκρίνισε ότι (∆Ι∆Α∆/Φ.51/739/25703), εάν εργαζόμενη δεν εξαντλήσει την κανονική ετήσια άδεια ενός εργασιακού έτους, λόγω χρήσης αδειών μητρότητας και ανατροφής, μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της αδείας στον επόμενο εργασιακό έτος, κατ’ εφαρμογή της απόφασης C-342/01 του ∆ικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί σημαντικά τα μέτρα αυτά, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής και των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων και της ισότητας των φύλων.
 

spot_img

Lawjobs