Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα ναρκωτικά

0

Μετά τη χθεσινή έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, σήμερα τέθηκε
σε δημόσια διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του σχετικού νομοσχεδίου:
 
1.    Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης (σωματικής και ψυχολογικής), αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής.
2.    Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.
3.    Διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.
4.    Συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών, όπως  είναι η Διϋπουργική Επιτροπή, ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού, καθώς και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Γενικά το σχέδιο νόμου είναι σύμφωνο τόσο με τα (παγκόσμια και ευρωπαϊκά) ερευνητικά δεδομένα των επιστημών υγείας και των κοινωνικών επιστημών για τη χρήση ουσιών και τη μεταχείριση των εξαρτημένων, όσο και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Είναι δε απολύτως εναρμονισμένο και με την έκθεση του Ιουνίου 2011 της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική κατά των ναρκωτικών, που περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, στην οποία συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η οποία διαπιστώνει την αποτυχία του μοντέλου που ως τώρα έχει εφαρμοστεί από τα περισσότερα κράτη του κόσμου και προτρέπει στην υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών μέτρων αποστιγματοποίησης και απεγκληματοποίησης της συμπεριφοράς των εξαρτημένων χρηστών. Αποτυπώνει δε τα στοιχεία της κοινωνικής απαξίας για την παράνομη διακίνηση, μέσα από την πραγματική και συμβολική λειτουργία των αυστηρών ποινών.
 

Σχόλια