Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία

0

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης γεωγραφικών δεδομένων, με βάση την οποία θα καταρτιστούν τα μητρώα αιγιαλού και παραλία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδιωτικά ακίνητα που βρίσκονται που βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου για να περιληφθούν στον αιγιαλό.

Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έναντι ανταλλάγματος με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για την εκμίσθωση δημοσίων κτημάτων.

Οι κύριοι των προαναφερθέντων ακινήτων, που βρίσκονται εντός της ζώνης του αιγιαλού, καθώς και όσοι αξιώνουν δικαιώματα επί των ακινήτων αυτών, έχουν την δυνατότητα μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να γνωστοποιήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις αξιώσεις τους και να υποβάλλουν τους τίτλους στους οποίους στηρίζουν τα δικαιώματά τους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα παραχώρησης Οι παραχωρούμενες εκτάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν για κάθε περίπτωση τα 500 τ.μ. ενώ πρέπει να παρεμβάλλεται ελεύθερη ζώνη αιγιαλού μήκους τουλάχιστον 100 μέτρων.

Σχόλια