Σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου ο νέος ΚΟΚ

0

Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρότεροι βαθμοί στο Point System χαρακτηρίζουν τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να χάνουν ακόμα και το δίπλωμα οδήγησης, εφόσον υποπέσουν στην ίδια σοβαρή παράβαση δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, ενώ θα χρειάζεται να δίνουν εκ νέου εξετάσεις για να το πάρουν πίσω.

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αυξήσεις κατά μέσο όρο 110% για τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, ενώ 25 βαθμοί στο Point System θα είναι αρκετοί για να αφαιρείται, σε όσους παρανομούν, το δίπλωμα οδήγησης για 6 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι έξι παραβάσεις του νέου πόιντ σύστεμ, οι οποίες θεωρούνται ως οι σοβαρότερες για την πρόκληση ατυχήματος και έχουν τους περισσότερους βαθμούς, είναι: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (5-9 βαθμοί), παραβίαση STOP και παραχώρησης προτεραιότητας (9 βαθμοί), παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (9 βαθμοί), οδήγηση για εντυπωσιασμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (9 βαθμοί), παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων(9 βαθμοί) και αναστροφή κίνησης ή οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα (9 βαθμοί).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, οι παραβάτες θα μπορούν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις καλύπτοντας το 50% των πρακτικών μαθημάτων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι θα προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή του νέου κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ θα μοιρασθούν σχεδόν 1.5 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια γι αυτό το σκοπό.