Σημαντικά νομικά ζητήματα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ΔΣ Λαμίας

0

Αθανάσιος Δ. Μακρυγιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. Λαμίας

Σημαντικά νομικά θέματα εντοπίζονται στο δημοψήφισμα σύμφωνα με το σχετικό Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας. Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί τα εξής θέματα:

(1) Εγγυήσεις του Ν. 4023/2011: Οι θεμελειώδης προϋπόθεση της ασφαλούς γνώσης επί του αντικειμένου και επί των συνεπειών της επιλογής του “ΝΑΙ” ή του “ΟΧΙ”, δεν συντρέχει εν προκειμένω.

(2) Το ερώτημα του δημοψηφίσματος να είναι σαφές και όχι παραπλανητικό: εντοπίζεται έλλειμα ενημέρωσης και σε αυτό το σημείο, καθώς το ερώτημα παραπέμπει σε δύο κείμενα τα οποία είναι αμφίβολο αν έχουν γίνει γνωστά στον πολίτη, ο οποίος καλείται να ψηφίσει.

(3) Αντισυνταγματικότητα, αφού η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων.

(4) Σύντμηση εκλογικών προθεσμιών μέσω της ΠΝΠ, με την οποία προκύπτει ουσιαστική στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων, oi οποιες, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, απειλούνται και από την προβληματική παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα.

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας.

 

Σχόλια