Σημαντικά ζητήματα νομιμότητας για τα κέντρα κράτησης μεταναστών σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

0

Ολική μετατόπιση του δημόσιο λόγου προς τα ακροδεξιά διαπιστώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε δελτίου τύπου που εξέδωσε αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και την πολιτική διαχείρισή του στη χώρα μας. Η Ένωση κατήγγειλε την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού για μικροπολιτικές, προεκλογικές σκοπιμότητες από τα μεγάλα κόμματα, ενώ προειδοποίησε ότι το κέρδος της σιωπής αποκομίζει η ανερχόμενη παράταξη της Χρυσής Αυγής.

Αναφορικά με την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, η Ένωση κατήγγειλε ότι η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 21ης Μαρτίου 2012 με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και εγκαταστάσεων κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών» είναι αντισυνταγματική. Αυτό διότι η ρύθμιση του μεταναστευτικού έγινε με νομοθετικό εργαλείο (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που προβλέπεται μόνο για επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις, αφετέρου διότι η φύλαξη των μεταναστών στα κέντρα κράτησης δύναται να ανατεθεί και σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, παρότι η φύλαξη προσώπων ανήκει κατ’ αρχήν στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους και ασκείται μέσω των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων. Επιπλέον, η προώθηση των μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας δεν θα επιλύσει ουσιαστικά το ζήτημα, ενώ η κράτηση σε αυτά θέτει σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων τους κατά το Σύνταγμα και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.

Σχόλια