Σημεία τριβής στο νέο “Κώδικα περί Δικηγόρων”

0

Ρυθμίσεις πλήρους και ουσιαστικής απελευθέρωσης των δικηγορικών υπηρεσιών προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα είναι η απελευθέρωση των δικηγορικών αμοιβών με την κατάργηση των κατώτατων ορίων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και οι ρυθμίσεις για την χωρίς περιορισμούς λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι δικηγορικές αμοιβές θα καθορίζονται πλέον ελεύθερα, με συμφωνία δικηγόρου-πελάτη και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μη ύπαρξης συμφωνίας, προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές (2% για αγωγές έως 200.000, με κλιμακούμενη μείωση του ποσοστού ανάλογα με την αξία της διεκδικούμενης απαίτησης). Όσον αφορά τις δικηγορικές εταιρείες, απελευθερώνεται η ίδρυσή τους, με τη δυνατότητα διατήρησης παραρτημάτων, τόσο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», σε σχετική σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, κ.κ Γ. Στουρνάρας και Χ.Αθανασίου, οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων δήλωσαν την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και εξέφρασαν την πρόθεση κινητοποιήσεων, με την έναρξη του νέου

Σχόλια