Σήμερα η 14η δίκη αντιρρησία συνείδησης

0

Για 14η φορά από το 1998 δικάζεται σήμερα στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο ο αντιρρησίας συνείδησης, Λάζαρος Πετρομελίδης. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική για τον Λ.Πετρομελίδη, θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 50 μηνών.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, ο Λάζαρος Πετρομελίδης, 44 ετών, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης το 1992 και έκτοτε έχει επανειλημμένα διωχθεί ποινικά και καταδικαστεί. Αρνήθηκε να υπηρετήσει την εναλλακτική θητεία που του προσφέρθηκε το 1998, διότι είχε άκρως τιμωρητική διάρκεια – στην περίπτωσή του επτάμισι φορές μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία που θα υπηρετούσε.

Συγκεκριμένα, θα υπηρετούσε τέσσερις μήνες και θα εξαγόραζε τους υπόλοιπους οκτώ της 12μηνης στρατιωτικής θητείας, ενώ κλήθηκε να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία διάρκειας 30 μηνών χωρίς δικαίωμα εξαγοράς μέρους της).

Έτσι, ο Λ.Πετρομελίδης εξέπεσε της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης. Έκτοτε λαμβάνει τακτικά νέες προσκλήσεις κατάταξης να υπηρετήσει στον στρατό και του έχουν απαγγελθεί επανειλημμένα κατηγορίες για ανυποταξία λόγω της άρνησής του, ως αντιρρησία συνείδησης, να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Παλαιότερα είχε φυλακιστεί τον Μάιο του 1998, τον Απρίλιο του 1999 και τον Σεπτέμβριο του 2002.

Τον Ιούνιο του 2003 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών, με τριετή αναστολή, για ανυποταξία από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών. Με την πιο πρόσφατη ερήμην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για ανυποταξία τον Δεκέμβριο του 2004 από το Ναυτοδικείο Πειραιά, ήρθη η αναστολή της προηγούμενης ποινής, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλει να εκτίσει συνολική ποινή φυλάκισης 50 μηνών εφ όσον συλληφθεί.

Ακόμα και με τον νέο νόμο 3421/2005, που του έδινε την επιλογή να υποβάλει εκ νέου αίτηση για εναλλακτική πολιτική θητεία, θα έπρεπε να υπηρετήσει τιμωρητική και με χαρακτήρα διάκρισης εναλλακτική πολιτική υπηρεσία 17 μηνών, ενώ εάν δεν ήταν αντιρρησίας συνείδησης θα υπηρετούσε εννεάμηνη στρατιωτική θητεία, από την οποία θα μπορούσε να εξαγοράσει επτάμισι μήνες και να υπηρετήσει ενάμισι μήνα.

Σχόλια