Σήμερα οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

0

Τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να «ρίξει» στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών επικρατείας, τη χαλάρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου καθώς και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Επίσης μεταξύ των βασικών αλλαγών που θα προτείνει αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και εκείνη που θα αφορά στο εργασιακό καθεστώς των νέων υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Εχθές ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση του δικού του κόμματος στη συνεδρίαση των επιτροπών του Κινήματος. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, οι διακριτοί ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας, η αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με διαβεβαίωση στο Σύνταγμα, η καθιέρωση έως και β βαθμού αυτοδιοίκηση της περιφέρειας και την υπό προϋποθέσεις εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Σχόλια