spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣήμερα ολοκληρώνεται η ψήφιση του στρατολογικού ν/σ

Σήμερα ολοκληρώνεται η ψήφιση του στρατολογικού ν/σ

Ψηφίσθηκε την Τρίτη επί της αρχής από το κυβερνών κόμμα και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» και χθες τα άρθρα 1 έως και 54, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφισή του κατ΄ άρθρο και να γίνει νόμος του Κράτους.

Οι σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:

– Ο δεύτερος μεγαλύτερος αδελφός από 4 αδέλφια και ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου υπάγονται στους υπόχρεους 9μηνης μειωμένης θητείας ,ενώ στους υπόχρεους 6μηνης μειωμένης θητείας, όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα αδέλφια και οι δυο μεγαλύτεροι από πέντε συνολικά αδέλφια, ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων, ο μόνος γιός του οποίου και οι δυο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει, ο σύζυγος που έχει ανίκανη για κάθε εργασία σύζυγο.

Ολες οι κατηγορίες τρίμηνης μειωμένης θητείας, όπως αυτές ίσχυαν, απαλλάσσονται της στράτευσης.

– Ο ένας αδελφός από δύο αδέλφια που εκπληρώνουν ταυτόχρονα την στρατιωτική τους υποχρέωση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από τη βασική εκπαίδευση υπηρετεί στον τόπο κατοικίας των γονέων του, εφόσον υπάρχει μονάδα ή στην πλησιέστερη μονάδα πλησίον αυτής.

– Προβλέπεται σε οπλίτες που έχουν γονέα με κινητική αναπηρία άνω του 67%, ή είναι τυφλός, να υπηρετούν τη θητεία τους μετά τη βασική εκπαίδευση στον τόπο διαμονής τους ή εφόσον δεν υπάρχει μονάδα πλησίον αυτής με προϋπόθεση να συνοικούν με τους γονείς τους.

– Καταργείται η απαλλαγή των στρατευσίμων που είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί γνωστής θρησκείας, πλην των αλλοδαπών που μονάζουν στην περιοχή του Αγίου Ορους και αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με την πρόσληψή τους ως δόκιμοι ή μοναχοί.

– Προβλέπεται πλέον η υποχρεωτική αναγραφή στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών ή συμβουλίων της πιθανότητας ή όχι βελτίωσης ή ίασης της παθήσεως. Επιπρόσθετα προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης από τον κ. ΥΕΘΑ για αυτεπάγγελτη επανεξέταση της σωματικής ικανότητας ορισμένων ή όλων των απαλλαγέντων από τη στράτευση, περιοδικά ανά πενταετία ή έκτακτα κατά την κρίση του με σκοπό τον έλεγχο της φυγοστρατίας.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται και επιτρέπονται :

– Η αναβολή για όσους ακολουθούν θεραπευτική αγωγή σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων του εξωτερικού. Καθιερώνεται επιπλέον χορήγηση αναβολής σπουδών για δυο έτη για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για αυτούς που έχουν δυσλεξία. Καθιερώνεται για πρώτη φορά και για μία ΕΣΣΟ η αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους.

– Η διαδικασία και οι προθεσμίες κατάταξης όσων νοσηλεύονται κατά την ημερομηνία κατάταξης σε νοσηλευτικά ιδρύματα εσωτερικού η εξωτερικού.

– Η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Η εξαγορά του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων γίνεται με βάση το χρόνο που πραγματικά υπηρετεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και όχι σύμφωνα με τη διάρκεια της θητείας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ετσι ενώ σήμερα εξαγοράζουν με βάση την 24μηνη θητεία, με τις νέες διατάξεις θα εξαγοράζουν με βάση τη θητεία που πραγματικά υπηρετούν (σήμερα 12μηνο-εξαγοράζει δηλαδή 12 μήνες θητεία και όχι 24 με αυτονόητη μείωση στο μισό του ποσού της εξαγοράς)

Τέλος δίδεται έμφαση στην προστασία των ορφανικών οικογενειών και συγκεκριμένα:

α. Δίδεται βοήθημα θανάτου στις άπορες μητέρες και άγαμες αδελφές των αγάμων μερισματούχων ή εν ενεργεία αξκών και οπλιτών του ΜΤΣ εφόσον αυτοί έχουν συμπληρώσει 25 έτη συντάξιμη υπηρεσία μέχρι το θάνατό τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να συνοικούσαν και να συντηρούνταν από τον αποβιώσαντα μέτοχο ή μερισματούχο.

β. Το ίδιο βοήθημα δικαιούνται και οι ορφανικές οικογένειες εγγάμων μονίμων εν ενεργεία αξκων, όταν αυτοί δικαιούνται μερίσματος.

Δίδεται η δυνατότητα στη χηρεύουσα οικογένεια του κυρίως ασφαλισμένου του Ταμείου να λαμβάνει μέρισμα, ακόμα κι αν δεν λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος λόγω εξ ίδίας συνταξιοδότησης.

Lawjobs