Σήμερα υπογράφεται η Συνθήκη για την Κοινότητα Ενέργειας

0

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Σαρόγλειο Μέγαρο, η υπογραφή της Συνθήκης για την Κοινότητα Ενέργειας, με την οποία ενισχύεται η διασυνοριακή συνεργασία της Ε.Ε. με οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε θέματα ενέργειας.

Στην Συνθήκη μετέχουν η Ε.Ε., η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο. Μέχρι τα τέλη του 2005 αναμένεται η υπογραφή της Συνθήκης και από την Τουρκία.

Η Συνθήκη προβλέπει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για τη βιομηχανία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις ενδιαφερόμενες χώρες της ΝΑ Ευρώπης μέχρι το 2008, ενώ σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015. Υπενθυμίζεται ότι για τους «25» η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2007.

Η Συνθήκη περιορίζεται προς το παρόν σε ζητήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ για το μέλλον προβλέπεται ακόμη η συνεργασία σε θέματα προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τις τηλεπικοινωνίες και τις αεροπορικές μεταφορές.

Σχόλια