Σοβαρές ελλείψεις δυσχεραίνουν το έργο της Δικαιοσύνης

0

Σοβαρές ελλείψεις στα απαραίτητα μέσα και στην υλικοτεχνική υποδομή δημιουργούν εμπόδια στο έργο της Δικαιοσύνης και καθυστερούν τις έρευνες των μεγάλων υποθέσεων, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι δικαστικές έρευνες για την υπόθεση της Siemens έχουν «παγώσει» εδώ και οκτώ μήνες καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα μετάφρασης των δώδεκα πολυσέλιδων κατηγορητηρίων κατά υψηλόβαθμων στελεχών της μητρικής εταιρείας, τα οποία έχουν συντάξει οι Έλληνες Ανακριτές. Οι Ανακριτές που χειρίζονται τις έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, προ του κινδύνου να μην μπορούν να αποστείλουν τελικά τα κατηγορητήρια και αφού εξάντλησαν κάθε μέσον πίεσης για την αναζήτηση γερμανόφωνου με νομικές γνώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, κατέφυγαν στη λύση ενός συνταξιούχου δικηγόρου.

Το πρόβλημα βέβαια δεν περιορίζεται στους Ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, αλλά στο σύνολό τους οι Ανακριτές και οι Εισαγγελείς στερούνται βασικών και απαραίτητων μέσων για να προχωρήσουν στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Μ. Τσάμη, έφθασε προ ημερών στο σημείο να μη χρεώνει σοβαρές δικογραφίες διότι δεν υπήρχε χώρος για να στεγαστεί ο Ανακριτής που θα αναλάμβανε την έρευνα, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ταχύτερης διερεύνησης εκατοντάδων σοβαρών υποθέσεων που παραμένουν εκκρεμείς, αποτελεί η εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτη για ίδρυση ειδικού σώματος με 250 εξειδικευμένους επιστήμονες που θα συνδράμουν το έργο των δικαστικών αρχών.

Σχόλια