Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας του ΑΠ

0

Με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων και τους εισαγγελείς του Πρωτοδικείου και του Εφετείου της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τα προβλήματα που απορρέουν των κενών οργανικών θέσεων, ενώ διατυπώθηκαν και προβληματισμοί για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για ακόμη μία αποσπασματική αντιμετώπιση του ζητήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, και θετικά σημεία του νέου νόμου που προωθείται. Επιπλέον, η Ένωση εισαγγελικών λειτουργών έχει εκφράσει και επιφυλάξεις για την προωθούμενη ρύθμιση που προβλέπει τη μεταφορά σχεδόν όλων των πλημμελημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
«Η εκδίκαση αρκετών πλημμελημάτων που ήδη ανήκουν στην αρμοδιότητα του τριμελούς απαιτεί εμπειρία και πολυμελή σύνθεση και η αθρόα μεταφορά αυτών στο μονομελές εγκυμονεί κινδύνους. Άλλωστε, τα μονομελή πλημμελειοδικεία έχουν ήδη μεγάλο φόρτο και τυχόν επιβάρυνσή τους θα καταστήσει το πρόβλημα εκρηκτικό», επισημαίνουν σχετικά.
Επιπλέον, οι εισαγγελικοί λειτουργεί τονίζουν ότι η προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε η υπόθεση που αναβάλλεται να εκδικάζεται σε δυο μήνες από την ίδια σύνθεση, είναι και πρακτικά ανέφικτη και εκτεθειμένη σε ακυρότητες που θα εμφιλοχωρήσουν.

Σχόλια