Στατιστικά στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων

0

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας και των Δικαστών ανηλίκων, που αφορούν το δικαστικό έτος Σεπτέμβριος 2002-Ιούλιος 2003, ο αριθμός των ανηλίκων που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μειώθηκε το 2003 σε σχέση με το 2002.

Από το σύνολο των καταδικασθέντων, οι περισσότεροι είναι αγόρια, ενώ τα κορίτσια τελούν ηπιότερης φύσης αδικήματα. Σε αξιόποινες πράξεις εμπλέκονται και παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, καθώς αποτελούν το 10% περίπου των καταδικασθέντων.

Στην κορυφή των τελεσθέντων αδικημάτων που υπάγονται στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων βρίσκονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ (856 από 2128 αδικήματα), ενώ από αυτά που οδηγούνται στο Τριμελές την πρωτιά έχουν οι ληστείες. Οι περισσότεροι δράστες που υπέπεσαν στην ίδια πράξη ήταν οι παραβάτες του ΚΟΚ.

Οι περισσότερες αποφάσεις των Δικαστηρίων ήταν καταδικαστικές (σχεδόν οι μισές), οι περισσότεροι όμως καταδικασθέντες τέθηκαν υπό την υπεύθυνη επιμέλεια των γονέων τους, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Τέλος, από τους αλλοδαπούς ανήλικους παραβάτες, ποσοστό 30% περίπου είναι από την Αλβανία και ακολουθούν το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία.