ΣτΕ: Θα κρίνει για τη συνταγματικότητα της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία

0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να κρίνει αντισυνταγματικό τον Ν. 4046/2012 (Μνημόνιο II), κατά το σκέλος, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη, από 14.02.2012 η προσφυγή σε διαιτησία πραγματοποιείται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών.

Να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για το υπό κρίση ζήτημα προσέφυγαν, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα) καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποιεί επανειλημμένες διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του Μνημονίου II και της συνακόλουθης πράξης του υπουργικού συμβουλίου (υπ. αριθμ. 6/2012).

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας φαίνεται ότι, με ισχυρή πλειοψηφία θα κρίνουν αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ορισμένοι Σύμβουλοι εξέφρασαν την άποψη για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως μάλλον δεν επικράτησε.

Σχόλια