ΣτΕ: Άκυρα τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές

0

Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτήρισε μη νόμιμες τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και 7,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Ericsson, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006. Η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson , που ήταν προμηθευτής του λογισμικού της πρώτης, επειδή δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή των υποκλοπών.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα πρόστιμα είναι άκυρα γιατί οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δεν γίνονται δημόσια.
Ειδικότερα, βάσει της ΕΣΔΑ, που επιτάσσει, στο άρθρο 6, την προστασία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, το ΣτΕ έκρινε ότι ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που “”θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής”” είναι παράνομος.
Στην απόφασή της, η Ολομέλεια του δικαστηρίου ορίζει ότι οι αποφάσεις “”με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικούμενων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη””.
Κατόπιν αυτού, οι υποθέσεις αναπέμφθηκαν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδοθούν νέες νόμιμες αποφάσεις για τις δύο εταιρείες.

Σχόλια