ΣτΕ: Άκυρη η άδεια – παράνομη η ανέγερση του “The Mall”

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου “The Mall Athens”, στο Μαρούσι Αττικής, λόγω ακυρότητας της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, έκτασης 75.000 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Development. Για την κατασκευή του, είχε χορηγηθεί οικοδομική άδεια με το Ν. 3207/2003, την αντισυνταγματικότητα του οποίου επικαλέστηκαν κάτοικοι του Αμαρουσίου, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν, με μεγάλη πλειοψηφία, ότι ήταν παράνομη η ανέγερση του δημοφιλούς εμπορικού κέντρου, καθώς δεν προηγήθηκε η σύνταξη και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζεται στο νόμο.
Ειδικότερα, οι Σύμβουλοι έκριναν, ότι είναι δυνατόν αρχικά η χορήγηση οικοδομικής άδειας να γίνεται με νόμο, ωστόσο, λόγω του κινδύνου που μια τέτοια ενέργεια συνεπάγεται για το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών, πρέπει να γίνεται εντός των στενών ορίων του Συντάγματος και με υπουργική απόφαση, όπως δηλαδή θα γινόταν, εάν επρόκειτο για έκδοση διοικητικής πράξης.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου είναι άκυρη, γιατί δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η μελέτη πολοδομικών ρυθμίσεων δεν ήταν επαρκής και αιτιολογημένη.

Να σημειωθεί τέλος, ότι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, μία εκ των υστέρων κατάρτιση περιβαλλοντικής μελέτης, είναι δυνατόν να θεραπεύσει το διαπιστωθέν ελάττωμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου.
 

Σχόλια