ΣτΕ: Ακυρώνει την εκτροπή του Αχελώου

0

Την απόφαση για ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου της εκτροπής του Αχελώου έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Σουφλιά (ν. 3481/2006) βάσει του οποίου είχαν ξεκινήσει τα έργα.

Το έργο, το οποίο έχει ακυρωθεί ήδη άλλες τρεις φορές έχει αποτέλεσει εδώ και δεκαετίες σημείο διαφωνιών ανέμσα σε οικολογικές οργανώσεις, πολίτες και διαφορετικές κυβερνήσεις.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, αναφέρεται ότι με την εκτροπή του ποταμού παραβιάζονται τρεις κοινοτικές οδηγίες: για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura, για τα νερά και για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ παράλληλα θα έπρεπε να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις του φράγματος της Συκιάς σε μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε παγώσει την επανέναρξη των έργων που έγινε με το Ν. 3481/06 ενώ είχε ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, το οποίο απάντησε το 2012. Η υπόθεση τελικά συζητήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Ολομέλεια,
η οποία έκρινε ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δικαιωμένες δηλώνουν έπειτα απο εικοσαετή αγώνα για το θέμα του Αχελώου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

 

Σχόλια