ΣτΕ: Ακύρωση δύο αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία δεν χαρακτηρίστηκαν μνημεία, τρία από τα κτίρια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της «Κολούμπια» στον Περισσό και έχουν ήδη κατεδαφιστεί.
Οι δικαστές αποφάνθησαν ότι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, με πρόεδρο τον Χρήστο Ζαχόπουλο, αλλά και σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στις οποίες στηρίχθηκε η επίμαχη απόφαση, δεν εξέτασαν εάν ολόκληρο το συγκρότημα της «Κολούμπια» πρέπει να χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, δεδομένου ότι το 1931 ηχογραφήθηκαν εκεί μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής.
Οι δικαστές ακύρωσαν την απόφαση λόγω πλημμελούς αιτιολογίας.
Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε και δεύτερη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η κατάχωση του μεγαλύτερου μέρους της Ρωμαϊκής οδού, που εντοπίστηκε στη Βέροια μετά από ανασκαφές.
Η επίμαχη απόφαση εκδόθηκε κατ επίλυση της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Χ. Ζαχόπουλου, η οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, δε δικαιολογεί επαρκώς την κατάχωση μεγάλου τμήματος του μνημείου.