ΣτΕ: αντισυνταγματική η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

0

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης(κ.Γ.Γιακουμάτος) η οποία υπεγράφη το 2014  και αφορά στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο Αθηνών και στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική και στους δήμους Ρόδου, Κω, Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας. Με την εν λόγω απόφαση επιτρεπόταν, πιλοτικά, η λειτουργία των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επιρκατείας επισημαίνεται:

“Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας
του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον
εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και
οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους
όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην
συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει
επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της
Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία”.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση. «Η απόφαση του ΣτΕ μίλησε στην ψυχή της αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επηρεάζονται οι προβλέψεις του Ν.4177/2013, με τον οποίο επιτρέπεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, οκτώ (8) Κυριακές τον χρόνο.

Σχόλια