ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάκριση σε βάρος των υιοθετημένων παιδιών

0

Με την υπ αριθμό 3649/2010 απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση εκπροσώπου του ΙΚΑ που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία ενεκρίθη η χορήγηση σύνταξης σε υιοθετημένη κόρη λόγω θανάτου του θετού πατέρα της, ο οποίος ήταν ασφαλισμένος του ιδρύματος, πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την υιοθεσία.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι το άρθρο 28 του Α.Ν. 1846/1951 που θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης σε θετό τέκνο συνταξιούχου του ΙΚΑ η υιοθεσία να έχει τελεσθεί ένα τουλάχιστον έτος πριν τον θάνατο του ασφαλισμένου θετού γονέα είναι αντισυνταγματικό.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ορίζει στη σχετική απόφασή του ότι η διάταξη αντιβαίνει στα άρθρα 4 και 21 του Συντάγματος, καθώς και στη διεθνή σύμβαση περί υιοθεσίας ανηλίκων. Άλλωστε, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, οι διατάξεις του Αστικού και Δημόσιου Δικαίου εξομοιώνουν τα θετά προς τα φυσικά τέκνα, ενώ από το Σύνταγμα “”επιβάλλεται η προστασία των θετών ανηλίκων (και συνήθως ευρισκομένων σε παιδική ηλικία) τέκνων ως μελών της θετής οικογένειας και η εξομοίωσή τους προς τα φυσικά ανήλικα τέκνα, καθώς και η προστασία των θετών τέκνων μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το χρόνο που τελούν σε υιοθεσία””.

Σχόλια