ΣτE: Αντισυνταγματική η κατάργηση της προσφυγής των σωματείων σε διαιτησία, μονομερώς

0

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Μνημόνιο ΙΙ, κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία συμφωνίας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., και των άλλων Οργανώσεων που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ως αβάσιμους για λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος, εκτός από αυτούς που αφορούν τη διαιτησία.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων είναι αντίθετη στο άρθρο 22, παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι το άρθρο 3 της Π.Υ.Σ. 6/2012 με το οποίο ορίσθηκε ότι η προσφυγή στην διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέα.

Με αυτήν την απόφαση, η διαιτησία επανέρχεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, είτε του κλάδου, τον οποίο αφορούσε η διαφορά, είτε του συνόλου των εργαζομένων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο του 2012, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων από διάφορους χώρους.

 

Σχόλια