ΣτΕ: Αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια

0

Θέμα εξάντλησης της συνταγματικής ανοχής για τη μη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας θέτει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ αριθμ. 3578/2010 απόφασή της.
Υπό το καθεστώς που εισήγαγε ο Ν. 2644/1998, οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούσαν, θεωρήθηκε ότι λειτουργούν νόμιμα εφόσον υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση αδείας. Μετά την υποβολή οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους, κατ εφαρμογή νομοθετημάτων που παρατείνουν την εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι “”η επ αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα””, αντιβαίνει προς τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Επιπλέον, το δικαστήριο απεφάνθη ότι συνιστά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας η άνευ αδείας λειτουργία των σταθμών, διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και την βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως τηλεοπτικό σταθμό.
Η απόφαση ελήφθη επί της αίτησης του τηλεοπτικού σταθμού “”Αθήνα ΤV”” ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που διέκοψε τη λειτουργία του, καθώς αντί για ψυχαγωγικό πρόγραμμα που είχε δηλώσει ότι θα εκπέμπει, παρουσίασε διαφημίσεις αστροπροβλέψεων,χαρτομαντειών και μέντιουμ. Η αίτηση απερρίφθη.

Σχόλια