ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Ν. 3838/2010 – Άμεση κυβερνητική αντίδραση

0

Αντισυνταγματικός κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος  3838/2010 που καθιστά ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων χώρων ενώ τους παρέχει και τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να αποφάσισε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς να έχει προηγηθεί αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης. Παράλληλα, σε άρθρο του Συντάγματος φαίνεται να προσκρούει και ο προβλεπόμενος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς η πολιτογράφηση του ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις, όπως ο χρόνος διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού στη χώρα, η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο και η ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα ενώ δε γίνεται εξατομικευμένη κρίση προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχει η ουσιαστική και βασική προϋπόθεση του δεσμού του αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση φαίνεται να μη λήφθηκε ομόφωνα καθώς, πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μειοψηφία, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο αποτελούν αρκούντως επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με τη χώρα και κατά συνέπεια επιτρέπουν τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η διαρροή των πληροφοριών για την έκβαση της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε άμεση κυβερνητική αντίδραση. Έτσι, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την εφαρμογή της χθεσινής ετυμηγορίας του ΣτΕ ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας ενώ  έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου να προετοιμάσει εντός επτά ημερών και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη δικαστική κρίση.

Σχόλια