ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος που καταργούσε πρόστιμα σε ξενοδοχεία

0

Με την υπ αριθμό 3631/2010 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 1 του Ν. 3766/2009, με τον οποίο καταργούνται τα πρόστιμα και οι άλλες διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει το προβλεπόμενο από τον ΕΟΤ Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ).
Συγκεκριμένα, η επίμαχη διάταξη, ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις που έχουν επιβληθεί σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.λπ. καταργούνται με τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μαζί τους και οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.
Το δικαστήριο ορίζει ότι η εν λόγω διάταξη αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας. Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει ότι “”η ίδια διάταξη, η οποία αίρει αδιακρίτως τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ., ανεξάρτητα από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.), αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της ισότητας διότι θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του νόμου σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των καταλυμάτων τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας””.
Το ζήτημα αναπέμπεται προς κρίση από την αυξημένη, επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της αντισυνταγματικότητας.
Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση με αφορμή περίπτωση ξενοδοχείου στο Λασίθι της Κρήτης στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 102.714 ευρώ, καθώς λειτουργούσε χωρίς Ε.Δ.Λ. και στερείτο επίσης, πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

Σχόλια