ΣτΕ: Απέρριψε τις προσφυγές για τη μεταβίβαση της Κασσιώπης

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ. αριθμ. 1415/2013 και 1416/2013 αποφάσεις του, απέρριψε τις προσφυγές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κέρκυρας και πέντε Κερκυραίων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση έκτασης 489.560 τ. μ. στην περιοχή της Κασσιώπης του νομού Κέρκυρας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η μεταβίβαση έγινε στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.

Πιο αναλυτικά, οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 21.02.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), με την οποία προβλεπόταν η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς αντάλλαγμα και κατά πλήρη κυριότητα της επίμαχης έκτασης στην περιοχή της Κασσιώπης. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται λίμνη, αιγιαλός, δασική έκταση κ.λπ.

Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών προσφευγόντων. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας κατέληξαν στην ανωτέρω κρίση ερμηνεύοντας το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής των ετών 2012-2015, στο οποίο περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προς ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με την αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 3845/2010) καθώς και τη λοιπή ισχύουσα νομοθεσία ενώ σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, από την προσβαλλόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής με την οποία μεταβιβάστηκε η επίμαχη έκταση στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν προκλήθηκε ζημιά στους προσφεύγοντες.

Σχόλια