ΣτΕ: Απερρίφθη η αίτηση των εργαζομένων στο Μετρό για αναστολή της επίταξης

0

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ. αριθμ. 118/2013 απόφασή της, απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών», με την οποία ζητούσε την αναστολή των αποφάσεων του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, για την κήρυξη σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης του συνόλου των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών είχε κηρυχθεί σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το προσωπικό στα μέσα σταθερής τροχιάς και είχε προβλεφθεί η επίταξη των υπηρεσιών των εργαζομένων καθώς και η επίταξη της χρήσης του συνόλου των εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι η λήψη των ανωτέρω μέτρων έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στις αποφάσεις γίνεται επίκληση άμεσης και επείγουσας ανάγκης να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες στο συγκοινωνιακό έργο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο είχε πλήρως διαταραχθεί από την παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ Α.Ε.», απειλώντας τη δημόσια τάξη και υγεία και προκαλώντας σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η βλάβη που επικαλείται το Σωματείο είναι παροδική και επανορθώσιμη καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόκειται να δικαστεί η κύρια προσφυγή.

Σχόλια