ΣτΕ: Απόλυση Καθηγητή ΑΕΙ για παράνομες εξετάσεις και συνταγογραφήσεις

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής του περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσής του.

Ο αιτών απολύθηκε επειδή είχε αναθέσει παράνομα στο βοηθό του να προβαίνει σε εξετάσεις ασθενών, να συνταγογραφεί αλλά και να γράφει πλαστές συνταγές που ζημίωσαν τα ασφαλιστικά Ταμεία με 431.152 ευρώ, ποσό το οποίο και οικειοποιήθηκε.
Στο γιατρό αποδόθηκαν αδικήματα, τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης.

Μετά τη διενέργεια ΕΔΕ, ο εν λόγω καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος, ασύγγνωστης κουφότητας περί την εκπλήρωση των καθηκόντων ως καθηγητή Πανεπιστημίου και της διαγωγής απάδουσας στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ΕΔΕ οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του βοηθού «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου.
Μάλιστα, παρακρατούσε τα βιβλιάρια των ασθενών – πελατών του, λέγοντας ότι το κάνει για να τους εξυπηρετήσει. .

Τελικά, οι Σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, με την υπ’ αριθμ. 2109/2014 απόφασή τους, ότι η πειθαρχική ποινή του καθηγητή αιτιολογείται νόμιμα και επαρκώς, και ήταν η προσήκουσα. Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης, ενώ του επέβαλε δικαστική δαπάνη 460 ευρώ.