ΣτΕ: Απόρριψη της προσφυγής Δικαστικών Ενώσεων για το πόθεν έσχες

0

 

Με την υπ΄ αριθ. 1468/2016 απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ομόφωνα ότι η εν λόγω (ΥΑ) υπουργική απόφαση «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς», κάτι το οποίο προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνεται ότι η επίμαχη απόφασή δεν αφορά το Δικαστικό και Εισαγγελικό σώμα.

Ως εκ τούτου, η σχετική προσφυγή τεσσάρων Δικαστικών Ενώσεων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, η υπουργική απόφαση σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες και ειδικότερα ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά στη δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφών, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών, απερρίφθη ως αβάσιμη.

Οι Δικαστικές Ενώσεις υποστήριζαν ότι η καταγραφή των σχετικών περιουσιακών και προσωπικών δεδομένων στις συγκεκριμένες  δηλώσεις, θα αποκάλυπταν τα φυλασσόμενα από αυτούς και τους οικείους τους, κινητά περιουσιακά στοιχεία, με ό, τι συνέπεια θα είχε αυτό για τους ίδιους προσωπικά καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχόλια