ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στα δάση

0

Το δρόμο για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων εντός ιδιωτικού δάσους, δασικής ή αναδασωτέας έκτασης ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας, διατάχθηκε το γκρέμισμα μικρού κτίσματος, το οποίο είχε ανεγερθεί σε δασική έκταση προ εικοσαετίας, μετά από «παράνομη εκχέρσωση».

Η ως άνω απόφαση ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και επικύρωσε τη σχετική διαταγή κατεδάφισης του αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης προχώρησε πριν από είκοσι χρόνια, στην εκχέρσωση περίπου 115 τ.μ. ιδιωτικού πευκοδάσους, προκειμένου να οικοδομήσει το αυθαίρετο κτίσμα.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «έκτασης με εποικιστικό χαρακτήρα», αφήνοντας αιχμές ακόμα και για αντισυνταγματικότητα σχετικών διατάξεων. Ωστόσο, οι Σύμβουλοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν, ότι προϋπόθεση για τη νομιμότητα μιας διαταγής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος είναι -μεταξύ άλλων- η διαπίστωση ότι έχει ανεγερθεί μέσα σε δάσος ή δασική ή αναδασωτέα έκταση, ενώ η σχετική κρίση των αρμοδίων οργάνων πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογήμένη, λόγω του επαχθούς των συνεπειών της. Πρέπει δε σε κάθε περίπτωση να παρέχεται στον ενδιαφερόμενο το δικαιώμα προηγούμενης ακρόασης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η απόφαση κατεδάφισης μπορεί να ακυρωθεί διά της δικαστικής οδού.

Σχόλια